Vissza
Blog

FOXPOST AKADÉMIA #2 - Zöld logisztika - fenntartható megoldások kisvállalkozóknak


A fenntarthatóság egy vállalkozás számára manapság nem opció, hanem morális és üzleti imperatívusz. A XXI. századi fogyasztó ugyanis egyre nehezebben bocsátja meg azt, ha egy kereskedő fittyet hány a bolygó jövőjére. Az alábbi cikkben néhány tippet hoztunk neked arra, hogyan teheted zöldebbé a vállalkozásod logisztikai megoldásait!

Fenntartható raktározás

Érdemes már a raktározásnál is a zöld megoldásokra törekedni: fontold meg a megújuló energiaforrások, például a napelemek használatát, valamint a világítás és a fűtés korszerűsítését. 

Figyelj oda arra is, hogy a raktáradban a hulladékfeldolgozás is környezettudatosan történjen. Amennyiben erre nincs közvetlen ráhatásod, akkor is olyan raktározási szolgáltatást nyújtó partner mellett tedd le a voskod, aki szem előtt tartja a zöld ügyeket, és transzparensen kommunikál a témában.

 

Ügyelj a csomagolásra!

2024-ben vásárlói szemmel nincsen hervasztóbb annál, ha egy termék megszámlálhatatlan réteg műanyagba bugyolálva érkezik meg a megrendelőhöz. A klasszikus, hírhedt buborékfóliának jó alternatívája az upcycled hullámkarton, a hungarocell térkitöltő helyett elérhetők már például kukoricakeményítőből extrudált, lebomló változatok. 

Ha vevő vagy az innovációra, kipróbálhatsz akár gombából készült csomagolóanyagokat is. Ahol lehet, törekedj az újrahasznosított papír használatára, ha pedig mindenképp műanyagba szeretnéd tekerni a termékedet, válassz abból is recikláltat vagy lebomló biót.

 

Digitalizálódj!

Ha a fenntarthatóságról van szó, kevesen asszociálunk a mesterséges intelligenciára, az IoT-ra és az innovatív szoftveres megoldásokra. A digitalizációnak azonban hatalmas jelentősége van a zöld törekvések megvalósításában

Az MI-t például segítségül hívhatod az árukészlet, a rendelések és a szállítási útvonalak optimalizálásában, ezáltal nemcsak rengeteg időt, pénzt és energiát takaríthatsz meg, de csökkentheted a felesleges károsanyag-kibocsájtást és hulladéktermelést is.

Ügyelj arra, hogy szoftvereid naprakészek legyenek, és szőj tervet, hogyan léphetsz belátható időn belül a teljes digitalizáció útjára!

 

A visszáru-logisztikában a jövő

Fenntarthatósági szempontból a visszáru-logisztikában rengeteg, eddig még kiaknázatlan lehetőség rejlik. A hibás vagy valamilyen okból feleslegessé vált áru visszafogadásával, a visszáru logisztikájának optimalizálásával rendkívüli mértékben csökkentheted vállalkozásod ökológiai lábnyomát – legyen szó akár a hibás vagy felesleges termékek újrahasznosításáról, valamint a visszaküldési folyamat zöldítéséről. Arról nem is beszélve, hogy a XXI. századi fogyasztó számára kifejezetten vonzó, ha egy vállalt figyelmet fordít a terméke teljes életciklusára!

 

Csak környezettudatos partnerek mellett köteleződj el!

A „madarat tolláról”-logika az üzleti életben is érvényes: mutass példát azzal, hogy te magad is fenntartható forrásból származó szolgáltatásokat veszel igénybe az alapanyagoktól kezdve a raktározáson és a csomagoláson át egészen a szállításig. Így nemcsak a bolygó védelméhez járulsz hozzá, de hiteles tudsz maradni a fogyasztók szemében is, ami hosszú távon a vállalkozásodat is profitábilisabbá teszi. 

 

Zöldülj velünk!

A FOXPOST-nál kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra, hisz tudjuk, hogy az egyik legnépszerűbb hazai logisztikai partnerként nagy a felelősségünk a környezet megóvásában. 

Már önmagában a csomagautomatába történő szállítás is környezettudatosabb alternatívát jelent a házhozszállításhoz képest. Az automatákhoz ugyanis a futárok egyszerre jóval több csomagot tudnak kiszállítani, mintha egyenként kellene a csomagokat célba juttatni: egy hagyományos házhozszállításos jármű például 100-150, míg a FOXPOST furgonok 800-1000 csomagot szállítanak el naponta.

Többek közt ennek köszönhető az is, hogy a mi csomagjaink rendelkeznek a magyar piacon a legkisebb karbonlábnyommal. Egy csomag házhoz szállítása Magyarországon átlagosan 1 kg károsanyag-kibocsátással jár együtt, ugyanez a FOXPOST-nál országosan 20 dkg, Budapesten pedig 10 dkg az egy csomagra eső szén-dioxid kibocsátás.

Ha szeretnél többet megtudni zöld törekvéseinkről, böngészd át Fenntarthatósági Jelentésünket, melyben egyebek mellett a hulladékgazdálkodási, energiafelhasználási és károsanyag-kibocsátási stratégiáinkról is olvashatsz. Amennyiben pedig szeretnél további segítséget kapni a fenntarthaó logisztikai megoldások terén, ne habozz felkeresni minket a sales@foxpost.hu e-mail címen! A FOXPOST-nál szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésedre, hogy mindenre választ adjunk, és hogy segítsünk megtalálni a vállalkozásod számára legmegfelelőbb megoldást

ELOLVASOM A FOXPOST AKADÉMIA TOVÁBBI TARTALMAIT!