Vissza
Blog

Egyre agyafúrtabbak az internetes csalók – olvasd el Réka történetét!


Az alábbi megtörtént esetet szeretnénk megosztani, hogy ezzel is segítsünk, hogy minél gyorsabban felismerd az internetes csalókat és így ne válj áldozatukká.

Réka, a történetben szereplő felhasználónk magánszemélyként a Marketplace-en hirdetett egy terméket, ennek kapcsán jelentkezett nála egy érdeklődő, akiről bebizonyosodott, hogy át akarta verni.
 

Korábban írtuk, hogy magyartalan, hibás, fordítóprogram segítségével megírt mondatok lebuktathatják a csalókat. Itt teljesen helyes, nyelvtanilag tökéletes mondatokat használt az illető.

A csaló egyből rátért a lényegre. Megadta a címét, jelezte, hogy előre fizet és érdeklődött, hogy FOXPOST-tal vagy egy másik céggel érkezik majd a csomagja.

Ezután Réka megírta neki, hogy FOXPOST-tal küldi és kérte, hogy küldje el az adatait, ahova küldheti a terméket.

A csaló a következőt válaszolta: "Én házhozszállítást szeretnék rendelni, szükségem lenne a következőkre: Feladó neve, e-mail, telefonszám"
És elküldte ezt a képernyőképet:

Nagyon megtévesztő, hogy valóban így néz ki a felhasználói fiók felülete.
Réka, aki tudatos FOXPOST felhasználó, erre azt válaszolta, hogy nem neki kell kezdeményezni a csomagfeladást. Réka lett volna a feladó, tehát neki kellett volna létrehozni a csomagot a FOXPOST rendszerében.

A csaló ezután a következőt írta az alábbi képernyőképpel:

"Üzleti partner vagyok a Foxposttal, ezért saját magam tudom megszervezni a szállítást"

 

Felhívjuk figyelmedet, hogy ez nem igaz. A feladónak kell indítania a csomagfeladást.
Réka itt felismerte, hogy át akarták verni és szerencsére nem lett internetes csalás áldozata.

A fenti példából is láthattad, hogy mennyire fontos, hogy körültekintő legyél.

Javasoljuk a visszaélések megelőzése érdekében, ha eladsz valamit online felületeken, kérj előre utalást és miután megérkezett bankszámládra az összeg, te magad indítsd saját profilodból a FOXPOST csomagfeladást.

Külön aloldalon összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amire érdemes odafigyelned:

ELOLVASOM!