Vissza
Blog

A FOXPOST új központi raktára


A raktárépület kiemelkedő fenntarthatósági teljesítménye csomagszállításunk karbonlábnyomát is csökkenti

Beköltöztünk a HelloParks maglódi ipari és logisztikai megaparkjának most elkészült első létesítményébe. 8.400 m2-es területet veszünk igénybe, ahol már meg is kezdtük az 1,5 millió eurós beruházást jelentő csomagszortírozó gépsorok telepítését, amivel napi kapacitásunk közel a tízszeresére növekszik. Az M0-ás, az M4-es és az M5-ös autópályák, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében fekvő épület különlegessége, hogy rendkívül magas fenntarthatósági követelmények szerint épült.

Forrás: HelloParks

A FOXPOST működésében mennyiben jelent pozitív változást az új raktár?

Az új raktár óriási fejlődési lépcsőt jelent a FOXPOST életében, a jelenlegi CEP piaci (Currier-Express-Parcel, vagyis futár-expressz-csomag) szereplők közül a harmadik legnagyobb központi raktár, amelyet létrehozunk. Nagyobb, mint a DPD központi szortolója és kisebb, mint a GLS-é, vagy a Magyar Posta facilitásai. Ez a központi raktár fogja ellátni a teljes országos hálózatunkat, amely 2024-re ezer fölé növekszik.

Miért szükséges lépés az új raktárba költözés?

Egyrészt látjuk, hogy mennyire dinamikusan növekszik a csomagszám. A tavalyi csúcsévünkhöz képest is több mint negyven százalékkal bővülünk idén, mindezt úgy, hogy jelentős automatahálózat-bővítés csak a második negyedévtől volt.

Milyen kapacitású gépsor telepítése fog megtörténni?

Az új raktár megvalósulásával átállunk egy új szortolási technológiára, amely teljesen automatikus szorting rendszer lesz. Mindezzel komoly, több mint másfél millió eurós beruházást hajtottunk végre. Ennek köszönhetően a ránk zúduló, óriási csomagmennyiséget sokkal hatékonyabban, pontosabban tudjuk szortolni a jövőben.

A gépsor lehetővé teszi, hogy napi százezer csomagot is kezeljünk, amely a mostani maximum kapacitásunknak majdnem a tízszerese. Ezt a csomagmennyiséget már a jelenlegi félautomatizált rendszerrel nem lehet lekezelni, nagyon sok ember kellene hozzá.

Miért pont Maglód?

A raktár vidékre költözése összetett feladat és egy nagyobb szemléletváltásra is szükség volt, hiszen a FOXPOST eddigi története során mindig városban elhelyezkedő depókat keresett. Ez a központi raktárméret akkora, hogy ilyen 8-10 ezer négyzetméter környéki bérleményeket már nem nagyon lehet a városban megtalálni, vagy legalábbis, ha van is ilyen, akkor annak a bérleti díja jelentősen több.

Az új raktár elhelyezkedése reptér melletti, amellyel újabb lehetőségek, újabb üzleti, fejlesztési irányok nyílnak meg, mint pl. nemzetközi flow-k ellátása. Illetve a július 1-én megváltozott vám- és áfaszabályok számunkra pozitív értelmezése, hogy már az EU szempontjából harmadik országból (pl. Kínából) érkező B2C feladásokat is tudunk kezelni. A Liszt Ferenc Repülőtér európai „gateway to China”, tehát egyre több Kínából érkező küldemény fog érkezni, amelynek elosztásában remélhetőleg a FOXPOST is részt tud venni. Ez a raktár egy úgynevezett „end of runway warehouse” (leszállópálya végén elhelyezkedő raktár), vagyis nagyon közel vannak a leszállópályák. Reményeink szerint ki tudjuk használni ennek a lokációnak az előnyeit, és még Budapest is könnyen megközelíthető. Számunkra a legideálisabb raktár-elhelyezkedés mindig Budapest déli részén van, Maglód inkább délkelet, de közel a város és könnyen elérhetőek a vidéki lokációk is. S nemcsak központi raktárat, hanem vidéki depókat is nyitunk. Augusztus második hetében nyílt meg a debreceni depónk.

Miért pont a HelloParks?

A környezettudatosság nagyon fontos számunkra és ma már talán mindenki tudja, hogy a Foxpostos csomagoknak a legkisebb a karbonlábnyoma. Országosan húsz deka, Budapesten pedig tíz deka az egy csomagra eső szén-dioxid kibocsátásunk, amelyhez hozzájárul az elektromos autónk is. Az eddigi raktáraink habár elég jó hőszigeteléssel és kondícióval bírtak, a HelloParksnál az ár és a lokáció mellett egy újabb fontos szempont, a zöld energia megoldása jött be. Így a FOXPOST környezeti lábnyoma még kisebb lesz. Kifejezetten örülünk, hogy - például az Aldi után - sikerült egy újabb olyan nagy partnert találnunk, akinek a működésében hasonlóan fontos fókusz a fenntarthatóság. A FOXPOST csomagszállítás fenntarthatóságát így ismét növelni tudjuk.