Vissza
Blog

FOXPOST AKADÉMIA #4 - Mi fán terem a FIFO és a LIFO? – a készletgazdálkodási alapelvekről érthetően


A modern logisztikai és raktározási rendszerekben kulcsfontosságú kérdés a készletgazdálkodás hatékonysága. A készletgazdálkodási stratégiák közül két alapelv különösen nagy figyelmet kap: a FIFO (First In, First Out) és a LIFO (Last In, First Out). Ezek az elvek nemcsak a raktárak működését és fizikai felépítését, de az üzleti stratégiát és a vállalat pénzügyi jelentéseit is jelentősen befolyásolják. A FOXPOST Akadémia legújabb bejegyzésében ezt a két fogalmat járjuk körül.

Mit jelent a FIFO elv?

A FIFO, azaz a „First In, First Out” elv lényege, hogy a legrégebben beszerzett termékek kerülnek hamarabb értékesítésre. Ezzel a stratégiával olyan ágazatoknál találkozhatunk a leggyakrabban, melyek romlandó, fix lejárati idejű árucikkek forgalmazásával foglalkoznak. Ide tartoznak például a az FMCG termékek, a friss élelmiszerek és a gyógyszerek, de a gyártóiparban is rendkívül elterjedt, valamint átfogóan a kiskereskedelemben is alapvető stratégiának számít.

A FIFO készletgazdálkodási stratégia előnyei

  • Mindig friss termék kerül a polcokra

A FIFO elv szerint működő vállalkozások egyik legnagyobb előnye, hogy árukészletük szinte mindig friss, hisz a lejárt, romlott vagy divatjamúlt termékek nem ragadhatnak be a raktárba. Ez különösen az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban fontos, mivel ezekben az ágazatokban a lejárt szavatosságú termékek nem értékesíthetők, ennél fogva a FIFO minimalizálja az árufelesleg miatt keletkező veszteséget.

  • Magasabb a készletérték

A FIFO nemcsak a felesleg csökkentésével maximalizálja a profitot, hanem azáltal is, hogy a régebbi, esetleg alacsonyabb áron beszerzett készletek kerülnek először felhasználásra. Ez különösen a magas környezetben jár magas profittal.

  • Átláthatóvá teszi a készletkezelést

A FIFO elv az árukészlet egyfajta természetes áramlását modellezi, így a logisztikai folyamatok szempontjából logikus és mindenki számára könnyen érthető készletgazdálkodást eredményez. Nem beszélve arról, hogy a könyvelést is átláthatóbbá teszi, hiszen a korábbi készletek korábban is kerülnek elszámolásra, így pontosabb készletérték olvasható ki a pénzügyi jelentésekből.

A FIFO készletgazdálkodási stratégia hátrányai

  • Magas raktározási költségekkel járhat

A FIFO elv szerint működő raktárakban nagyon fontos szempont az áru átgondolt rendszerezése, melyet általában különböző állványrendszerekkel lehet a leghatékonyabban kivitelezni. Ezeknek a struktúráknak a kiépítése azonban kihívásokkal járhat, és nagy helyet is igényelhet, ami duzzaszthatja a raktározási költségeket.

  • Komplex adminisztrációt követel

A készlet pontos korának és értékének, beszerzési és eladási időpontjainak nyilvántartása nem kis feladat, a FIFO elv szerint működő vállalkozásoknál pedig ez a folyamat kiemelt jelentőséggel bír. A pontos nyomon követéshez elengedhetetlen az automatikus raktárkezelő rendszerek vagy vonalkodós megoldások implementációja, ami kisebb vállalkozásoknál sokszor igencsak megterhelheti a költségvetést.

  • Adózás szempontjából nem a legkedvezőbb

A FIFO elv mentén értékesített termékek beszerzési és eladási ára között relatíve nagy lehet a különbség, ami ugyan magasabb nyereséget eredményez, de ezzel egyidejűleg magasabb adóköteles jövedelmet is jelenthet. Ez különösen igaz olyan időszakokban, amikor az árak jelentősen emelkednek, mivel a korábban alacsonyabb áron beszerzett készletek eladása nagyobb nyereséget generál, amely után adózni kell. Ezenkívül az infláció hatása miatt a régebbi készletek felhasználása torzíthatja a vállalat valós pénzügyi helyzetét, mivel az eladott áruk költségei nem tükrözik az aktuális piaci árakat, ami megnehezítheti a pénzügyi tervezést és az árfolyamkockázat kezelését.

Mit jelent a LIFO elv?

A LIFO, azaz „Last In, First Out” elv az utoljára beérkezett, tehát legfrisebb termékek elsőként történő felhasználását vagy értékesítését jelenti. Ez a módszer olyan iparágakban használatos, ahol a készletek nem romlandók, és a beszerzési árak jelentős ingadozást mutatnak.

A LIFO készletgazdálkodási stratégia előnyei és hátrányai

A LIFO készletgazdálkodási stratégia elsősorban adózási szempontból előnyös, mivel a magasabb beszerzési árú termékek értékesítésével magasabb COGS mellett alacsonyabb adóköteles nyereséget könyvelhet el a cég a pénzügyi beszámolójában.

A LIFO előnye továbbá, hogy egyszerűbb raktározási megoldások mellett is implementálható, hiszen az utoljára beérkező termékek organikusan is könnyebben hozzáférhetők, és nincs feltétlenül szükség bonyolult állványrendszerek kiépítésére.

Természetesen ennek a készletgazdálkodási stratégiának is megvannak a maga hátrányai. Például fennáll a veszélye annak, hogy kifejezetten régi termékek is bennragadnak a raktárban, amik később nem értékesíthetők, így ez a módszer nagyobb felesleggel és nagyobb veszteséggel járhat.

Ennek a készletgazdálkodási elvnek a legnagyobb – és megkerülhetetlen – hátránya az, hogy a LIFO szerinti könyvelési gyakorlat Európában sok helyen illegális vagy erősen korlátozott. Az International Financial Reporting Standards (IRFS) elnevezésű szabályzat egyértelműen tiltja ezt a gyakorlatot, az európai államok nagy része pedig ehhez a szabályozáshoz tartja magát. Az Egyesült Államokban viszont a LIFO nem esik ilyen szigorú korlátozás alá.

Amennyiben a LIFO elvet szeretnéd alkalmazni a vállalkozásodban, mindenképpen olvass utána a regionális szabályozásoknak, és konzultálj szakértővel!

Konklúzió

Mind a FIFO, mind a LIFO készletgazdálkodási stratégiának megvannak a maga jellemzői, amelyek különböző üzleti igények és körülmények alapján lehetnek ideálisak. A FIFO előnyei közé tartozik a friss árukészlet és a könnyű nyomon követhetőség, ami különösen fontos az élelmiszer- és gyógyszeriparban. Ugyanakkor magasabb raktározási és adminisztrációs költségekkel is járhat. Ezzel szemben a LIFO stratégia egyszerűbb raktározást és adózási előnyöket kínál, de Európában számos helyen szabályozási akadályokba ütközhet.

A készletgazdálkodás terén nincsenek egyértelműen „jó” vagy „rossz” megoldások – minden vállalkozásnak a saját igényei és piaci körülményei alapján kell döntenie a legmegfelelőbb stratégia mellett. Ahogy a világpiac dinamikája változik, úgy a vállalkozásoknak is folyamatosan alkalmazkodniuk szükséges a változó körülményekhez, és újra kell értékelniük a stratégiáikat. A FOXPOST Akadémia célja, hogy segítséget nyújtson ebben a folyamatban, biztosítva, hogy vállalkozásod mindig naprakész és versenyképes maradjon.

Ne feledd, hogy bármelyik készletgazdálkodási elvet is választod, fontos, hogy alaposan tájékozódj és szakértői tanácsokat kérj, így a lehető legjobb döntést hozhatod meg vállalkozásod számára.

ELOLVASOM A FOXPOST AKADÉMIA TOVÁBBI TARTALMAIT!