Vissza
Blog

Elektromos furgonnal bővült a Foxpost flottája


Útnak indult az első elektromos MAN furgon Magyarországon. A tervek szerint Budapesten és az agglomerációjában két műszakban dolgozik majd, naponta kétszer 80–90 kilométert tesz meg a Foxpost színeiben.
A meglévő flottáját szerette volna korszerűbbé és megbízhatóbbá tenni a csomagautomatákat üzemeltető cég. Az egyik sofőr javaslatára próbálták ki a MAN által biztosított tesztjárműveket, amik olyan meggyőző eredményeket produkáltak, hogy már tavaly vásároltak TGE furgonokat. A Foxpost flottája 20 járműből áll, az átlagéletkoruk mindössze két év és az új járművek beszerzésekor is csupán hároméves üzemeltetési ciklussal számolnak. „Ennek is köszönhető, hogy az egyetlen csomagra jutó széndioxid-kibocsátásunk 0,2 kg, ami abszolút piacvezető érték: az átlagos volumen 0,80 – 1 kg a szegmensben” – mondta Bengyel Ádám, a Foxpost ügyvezető igazgatója.

„Ebben az évben közel 2 millió csomagot szállítunk majd, ami rekord a cég életében. Ezek jelentős részét Budapesten, ahol az új elektromos furgonunk is dolgozik. Izgalmas projektként tekintünk az ország első ilyen járművének üzemeltetésére. Ugyan a MAN szakemberei komoly háttérszámításokkal segítették a döntésünket, mégis egy új, eddig ismeretlen utat járunk be együtt. Járműveink többsége napi 400–600 kilométert fut, így kiemelten fontos szempont volt a döntéskor kényelem és a biztonság. Természetesen az elektromos furgon ilyen hatótávolsággal nem rendelkezik, Budapesten és agglomerációjában viszont a tervek szerint így is két műszakban dolgozik majd. Ez azt jelenti, hogy naponta kétszer 80–90 kilométert tesz meg” – árulta el az ügyvezető.

Ehhez a felhasználáshoz ideális a jármű, ami a WLTP-ciklus szerint is 114 kilométeres hatótávval rendelkezik. A városi forgalomban ez jóval több lesz a tapasztalatok szerint, a sok rekuperáció, vagyis fékezésienergia-visszanyerés miatt. Az elektromos hajtáslánc az üzemeltetési költségekre is jó hatással lesz, hiszen amellett, hogy egy egyszerű hálózati csatlakozóról is mindössze 17 óra alatt teljesen feltölthető, a szervizköltségek terén is jóval alacsonyabb díjakkal kell számolni. „Ez már középtávon is ellensúlyozza a magasabb vételárat. Ráadásul a piacon egyedülálló, hogy az eTGE hasznos teherbírása közel egy tonna és méretei alapján is ez a legnagyobb elektromos furgon a piacon” –  fogalmazott Henzel Ádám az MAN Kft. kishaszonjármű-értékesítési vezetője.

Szükség is lesz az elektromos TGE minden tudására, mert a Foxpost idén tovább bővíti hálózatát, 2021-re pedig már közel 200 csomagautomata szolgálja majd az ügyfelek kényelmét. Így nem csoda, ha az eddigi járműpark is tovább fejlődik. A megújulás keretében több kisebb furgont cserélnek le még ebben az évben dízel MAN TGE járművekre.

A zöldítéssel párhuzamosan arculatváltás is történik a Foxpost flottáinál. Az eddigi fehér helyett minden újonnan érkező autó piros lesz.

Forrás:piacesprofit.hu