Vissza
Blog

Fejlesztési boom a csomagautomatáknál


Öt piaci szereplő együttesen csaknem 350 csomagautomatával és azokon mintegy 30 ezer rekesszel rendelkezik Magyarországon, a járvány hatására a házhoz szállítástól még inkább a csomagpontokra terelődött a forgalom.

A koronavírus-járvány a vártnál is dinamikusabb növekedést hozott a csomag­automaták piacán, ami új szereplők megjelenését, illetve a meglévők kapacitásbővítő beruházásait is magával hozta – derült ki a Világgazdaság körképéből. A Foxpost, az eMAG és az Extreme Digital közös vállalata, továbbá a Magyar Posta, az Alza és a GLS együttesen csaknem 350 csomagautomatával és azokon mintegy 30 ezer rekesszel rendelkezik – a meglévő infrastruktúrán túl az év végéig befejeződő fejlesztéseket is beleszámítva.

Az elmúlt években már idehaza is markánsan megjelent az a nemzetközi trend, hogy a házhoz szállítástól fokozatosan a csomagpontokra terelődik a forgalom, azon belül is a csomagautomaták felé.

Ez azzal magyarázható, hogy az ügyfelek igénye már egyre inkább az, hogy ne kelljen a futárra várni, hanem ők maguk is el tudjanak menni a csomagért. A pandémia minderre csak ráerősített: az elmúlt hónapok tapasztalatai nyilvánvalóvá tették, hogy mennyire sérülékeny a kézi átadás, több szolgáltató csomagpontjai bezártak, másutt pedig már a veszélyhelyzet előtt a felére olvadt a hálózat.

A járvány megváltoztatta a fogyasztói szokásokat, és egyre inkább a csomagautomatás kézbesítést részesítik előnyben a webshopon vásárló ügyfelek – mondta a Világgazdaságnak Bengyel Ádám, a piacvezető Foxpost alapító-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a növekvő igényeknek folyamatos hálózatbővítéssel tudnak megfelelni.

A csomagszámuk már több mint 40 százalékkal nőtt az idén, az árbevétel pedig 70 százalék feletti mértékben emelkedett. A 2018-as 550 millió forintos forgalom után a társaság tavaly lépte át az egymilliárdos határt.

Az ügyfélkör is folyamatosan bővül: már több mint nyolcezer üzleti partner és bő 300 ezer magánszemély regisztrált náluk.

Forrás: vg.hu

 

ELOLVASOM A TELJES CIKKET

CSOMAGAUTOMATA KERESŐ